projekt

BIO dla Mamy i Dziecka

BIO dla Mamy i Dziecka to ogólnopolski projekt naukowo-edukacyjny, którego celem jest podniesienie świadomości dotyczącej żywności ekologicznej kobiet w ciąży i matek dzieci do 6. roku życia.

Co to znaczy bio?

Produkcja ekologiczna jest prowadzona bez użycia syntetycznych środków chemii rolnej i spożywczej, bez modyfikacji genetycznych, z poszanowaniem dobrostanu zwierząt oraz bioróżnorodności.

Żywność ekologiczna zdecydowanie różni się od tej produkowanej konwencjonalnie. Zawiera:

  • mniej pozostałości chemicznych pestycydów, 
  • mniej kadmu oraz azotanów i azotynów, 
  • mniej pozostałości antybiotyków, 
  • mniej syntetycznych dodatków do żywności, 
  • więcej suchej masy, 
  • więcej antyoksydantów, 
  • więcej składników mineralnych i witamin, 
  • więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czy wiesz, że?

Nieprawidłowa dieta mamy i dziecka może prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych, co stwarza zagrożenie rozwoju wielu schorzeń w wieku dorosłym, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń metabolicznych i hormonalnych. Według badań naukowych dieta mamy i dziecka oparta na produktach ekologicznych zmniejsza ryzyko zachorowania na szereg chorób (alergie, spodziectwo, stan przedrzucawkowy, syndrom metaboliczny, nadwaga i otyłość, nowotwory).

Dlaczego edukacja w zakresie żywności ekologicznej jest konieczna? 

  • Tylko około 4 proc. Polaków regularnie kupuje żywność ekologiczną, reszta społeczeństwa kupuje ją nieregularnie, sporadycznie lub wcale jej nie nabywa. 
  • Badania prowadzone w latach 2015-2018 wskazują, że świadomość ekologiczna mieszkańców Polski Wschodniej jest wyraźnie niższa w porównaniu z mieszkańcami centralnych i zachodnich regionów kraju. 
  • Świadomość dotycząca żywności ekologicznej oraz jej spożycie są bardzo niskie, a przecież ze względu na gwarantowaną najwyższą jakość jest ona szczególnie polecana dla kobiet w ciąży i dzieci, ponieważ jest to najbardziej WRAŻLIWA GRUPA KONSUMENTÓW. 
  • Sposób żywienia w okresie poprzedzającym ciążę oraz w czasie trwania ciąży ma istotne znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży, dla zdrowia zarówno kobiety, jak i rozwijającego się płodu. 
  • Niemowlęta i małe dzieci w znacznie większym stopniu niż dorośli są wrażliwe na zanieczyszczenia, których w żywności ekologicznej jest zdecydowanie mniej niż w tej konwencjonalnej. 
  • Większość badań wykazuje błędy w sposobie żywienia kobiet w ciąży, dlatego istnieje pilna potrzeba objęcia kobiet ciężarnych edukacją żywieniową. 

Pora działać! 

W ramach projektu finansowanego przez Fundację Carrefour specjaliści ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego organizują warsztaty dla mam i kobiet w ciąży, nauczycielek w żłobkach oraz przedszkolach, lekarek i pielęgniarek prowadzących szkoły rodzenia, a także kierowników tych placówek i lokalnych decydentów. Na tej stronie udostępniamy wszystkie materiały zaprezentowane uczestnikom warsztatów BIO dla Mamy i Dziecka.