Baza wiedzy

Jakość żywności ekologicznej i jej wpływ na zdrowie

Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

Produkcja ekologiczna, która jest prowadzona bez użycia środków chemii rolnej i spożywczej, bez modyfikacji genetycznych, z poszanowaniem dobrostanu zwierząt oraz bioróżnorodności, jest źródłem żywności bogatej w składniki o działaniu prozdrowotnym.

Związki biologicznie czynne

Ekologiczne metody produkcji przyczyniają się do zwiększenia w surowcach zawartości związków biologicznie czynnych o właściwościach antyoksydacyjnych, w tym: polifenoli, karotenoidów, witaminy C i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

To składniki, które w największym stopniu odpowiadają za korzystny wpływ spożycia żywności ekologicznej na zdrowie, gdyż hamują rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych oraz innych schorzeń związanych z działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty wykazują też działanie przeciwzapalne i antyalergiczne oraz wspomagają układ odpornościowy w walce z infekcjami.

Więcej składników odżywczych i związków bioaktywnych w produktach ekologicznych

Ekologiczne surowce roślinne, w porównaniu z ich konwencjonalnymi odpowiednikami, cechuje:

  • istotnie większa zawartość polifenoli w ekologicznych warzywach, owocach i ziarnach zbóż,
  • więcej witaminy C, cukrów ogółem i redukujących,
  • mniejsza zawartość azotu ogółem, azotanów i azotynów,
  • więcej suchej masy i lepsza jakość przechowalnicza.

Mniej pozostałości pestycydów i metali ciężkich w produktach ekologicznych

  • Prawie połowa badanych próbek konwencjonalnych płodów rolnych jest zanieczyszczona wykrywalnymi pozostałościami pestycydów.
  • W surowcach ekologicznych znacznie rzadziej są wykrywane pozostałości pestycydów niż w surowcach konwencjonalnych (poniżej 10 proc. badanych próbek).
  • Surowce ekologiczne cechuje mniejsze zanieczyszczenie szkodliwym kadmem.

Ekologiczne mleko i mięso

Ekologiczne mleko i mięso charakteryzują się korzystniejszym składem kwasów tłuszczowych i zawierają średnio o 50 proc. więcej dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż takie same produkty wytwarzane w systemie konwencjonalnym. Mleko ekologiczne cechuje także wyższa zawartość żelaza, karotenoidów i naturalnych izomerów witaminy E.

Przetwory ekologiczne

Przetwory ekologiczne, dzięki delikatnym metodom obróbki, zachowują wartości odżywcze surowców pierwotnych. Powstają z wykorzystaniem tylko tradycyjnych dodatków technologicznych.

Ponadto w przetwórstwie ekologicznym zakazane jest stosowanie:

  • syntetycznych barwników, konserwantów, słodzików, przeciwutleniaczy, wzmacniaczy smaku i zapachu, wybielaczy, rozpuszczalników ekstrakcyjnych i przeciwzbrylaczy,
  • promieniowania jonizującego, organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) i ich pochodnych.

Spożywanie żywności ekologicznej niezawierającej syntetycznych dodatków do żywności ogranicza narażenie konsumenta na ich potencjalne negatywne działanie.

Żywność ekologiczna
to zdaniem konsumentów lepsza jakość sensoryczna – lepszy smak owoców i warzyw oraz bardziej soczyste i smaczne mięso.

Czy różnice w składzie żywności ekologicznej mają znaczenie
dla naszego zdrowia?

Badania naukowe wskazują na kilkakrotnie mniejszą częstotliwość występowania pozostałości pestycydów w płodach rolnych z produkcji ekologicznej niż konwencjonalnej. Jednocześnie surowce ekologiczne zawierają znacznie więcej naturalnych antyoksydantów, co zgodnie z doniesieniami naukowymi wskazuje na ich walory prozdrowotne.

Spożywanie żywności ekologicznej przez dzieci oraz kobiety karmiące i ciężarne

Częste spożywanie ekologicznego mleka i ekologicznych produktów mlecznych zmniejsza ryzyko występowania niektórych chorób u dzieci (alergie skórne i spodziectwo).

Z kolei częste spożycie ekologicznych warzyw obniża ryzyko stanu przedrzucawkowego (wysokiego ciśnienia krwi i białkomoczu) u kobiet ciężarnych.

Spożywanie żywności ekologicznej a nowotwory

Badania naukowe prowadzone na dużej liczbie konsumentów brytyjskich i francuskich wykazują, że osoby regularnie spożywające żywność ekologiczną istotnie rzadziej chorują na:

  • chłoniaka nieziarniczego (groźny nowotwór układu limfatycznego),
  • nowotwory ogółem,
  • postmenopauzalny nowotwór piersi,
  • chłoniaki ogółem,

w porównaniu z osobami rzadko sięgającymi po żywność ekologiczną.

Spożywanie żywności ekologicznej a ryzyko nadwagi i otyłości

Konsumenci żywności ekologicznej częściej dbają
o aktywność fizyczną i dietę, rzadziej sięgają po używki, cechuje ich także istotnie rzadsze występowanie nadwagi i otyłości.

Badania wskazują, że spożywanie żywności ekologicznej wpływa korzystnie na zdrowie ludzi. Dlaczego?

  • Ograniczenie ekspozycji na pestycydy.
  • Zwiększenie podaży związków polifenolowych.
  • Zwiększenie reaktywności układu odpornościowego.

Materiały do pobrania

Ulotka Jakość żywności ekologicznej i jej wpływ na zdrowie

Pobierz plik