Baza wiedzy

Bibliografia

  • Council of the European Union: Council Regulation No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91. In: Off J Eur Union 2007.
  • European Commission: Commission Regulation (EC) No 889/2008 of 5 September 2008 laying down detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC) No 834/2007 on organic production and labelling of organic products with regard to organic production, labelling and control. In: Off J Eur Union 2008.
  • Grzybowska-Brzezińska M.: „Świadomość ekologiczna konsumentów a ich zachowania na rynku żywności” 2011.
  • Rigby D., Cáceres D.: „Organic farming and the sustainability of agricultural systems”. Agricultural systems 2001 68(1): 21-40.
  • Sołtysiak U.: „Ekologiczna produkcja żywności – międzynarodowe uwarunkowania prawne”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2000, 44(10): 33-36.
  • Stockdale E.A., Lampkin N.H., Hovi M., Keatinge R., Lennartsson E.K.M., Macdonald D. W., Watson C.A.: „Agronomic and environmental implications of organic farming systems”. Advances in Agronomy 2001,70: 261-327.
  • Stolze M., Piotr A., Häring A.M., Dabbert S.: „Environmental impacts of organic farming in Europe”. Universität Hohenheim, Stuttgart–Hohenheim 2000.
  • Sustainable Food Systems Programme. https://www.unep.org/10yfp/ programmes/sustainable-food-systems-programme 2016.
  • Średnicka D., Kazimierczak R.,  Rembiałkowska M.E.: „Zasady przetwórstwa żywności ekologicznej”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego (B 825) 2009, 19/35: 89-93.
  • The World of Organic Agriculture. Statistics and emerging trends. Frick and Bonn: FiBL and IFOAM – organics international 2017.
  • Tyburski J., Żakowska-Biemans S.: „Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego”. Wydawnictwo SGGW 2007, 168: 191-195.
  • Willer H., Schaack D., Lernoud J.: „Organic Farming and Market Development in Europe and the European Union”. In: „The World of Organic Agriculture Statistics and Emerging Trends”. Edited by H. Willer, J. Lernoud. Frick and Bonn: FiBL and IFOAM 2017.
  • Alfano C.M., Day J.M., Katz M.L., Herndon J.E., Bittoni M.A., Oliveri J.M., Donohue K., Paskett E.D.: „Exercise and dietary change after diagnosis and cancer-related symptoms in long-term survivors of breast cancer: CALGB 79804”. Psycho-Oncology 2009, 18(2): 128-33.
  • Alfven T., Braun-Fahrlander C., Brunekreef B., von Mutius E., Riedler J., Scheynius A., van Hage M., Wickman M., Benz M.R., Budde J., et al.: „Allergic diseases and atopic sensitization in children related to farming and anthroposophic lifestyle–the PARSIFAL study”. Allergy 2006, 61(4): 414-21.
  • Arvola A., Vassallo M., Dean M., Lampila P., Saba A., Lahteenmaki L., Shepherd R.: „Predicting intentions to purchase organic food: the role of affective and moral attitudes in the theory of planned behaviour”. Appetite 2008, 50(2-3): 443-54.
  • Baudry J., Mejean C., Peneau S., Galan P., Hercberg S., Lairon D., Kesse-Guyot E.: „Health and dietary traits of organic food consumers: results from the NutriNet-Sante study”. Br J Nutr 2015, 114(12): 2064-73.
  • Baudry J., Mejean C., Alles B., Peneau S., Touvier M., Hercberg S., Lairon D., Galan P., Kesse-Guyot E.: „Contribution of organic food to the diet in a large sample of French adults (the NutriNet-Sante cohort study)”. Nutrients 2015, 7(10): 8615-32.
  • Baudry J., Touvier M., Alles B., Peneau S., Mejean C., Galan P., Hercberg S., Lairon D., Kesse-Guyot E.: „Typology of eaters based on conventional and organic food consumption: results from the NutriNet-Sante cohort study”. Br J Nutr 2016, 116(4): 700-9.
  • Bradbury K.E., Balkwill A., Spencer E.A., Roddam A.W., Reeves G.K., Green J., Key T.J., Beral V., Pirie K.: „The million women study C: organic food consumption and the incidence of cancer in a large prospective study of women in the United Kingdom”. Br J Cancer 2014, 110(9): 2321-6.
  • Brown E., Dury S., Holdsworth M.: „Motivations of consumers that use local, organic fruit and vegetable box schemes in Central England and southern France”. Appetite 2009, 53(2): 183-8.
  • Dangour A.D., Lock K., Hayter A., Aikenhead A., Allen E., Uauy R.: „Nutritionrelated health effects of organic foods: a systematic review”. Am J Clin Nutr 2010, 92(1): 203-10.
  • Eisinger-Watzl M., Wittig F., Heuer T., Hoffmann I.: „Customers purchasing organic food – do they live healthier? Results of the German National Nutrition Survey II”. Eur J Nutr Food Saf 2015, 5(1): 59-71.
  • Forman J., Silverstein J.: „Organic foods: health and environmental advantages and disadvantages”. Pediatrics 2012,130(5): 1406-15.
  • Hughner R.S., McDonagh P., Prothero A., Shultz C.J., Stanton J.: „Who are organic food consumers? A compilation and review of why people purchase organic food”. J Consum Behav 2007, 6(2–3): 94-110.
  • Kesse-Guyot E., Baudry J., Assmann K.E., Galan P., Hercberg S., Lairon D.: „Prospective association between consumption frequency of organic food and body weight change, risk of overweight or obesity: results from the NutriNet-Santé study”. Br J Nutr 2017, 117(2): 325-34.
  • Kesse-Guyot E., Peneau S., Mejean C., Szabo de Edelenyi F., Galan P., Hercberg S., Lairon D.: „Profiles of organic food consumers in a large sample of French adults: results from the Nutrinet-Sante cohort study”. PLoS One 2013, 8(10): e76998.
  • Kummeling I., Thijs C., Huber M., van de Vijver L.P., Snijders B.E., Penders J., Stelma F., van Ree R., van den Brandt P.A., Dagnelie P.C.: „Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands”. Br J Nutr 2008, 99(3): 598-605.
  • Mark AB, Poulsen MW, Andersen S, Andersen JM, Bak MJ, Ritz C, Holst JJ, Nielsen J, de Courten B, Dragsted LO, et al.: „Consumption of a diet low in advanced glycation end products for 4 weeks improves insulin sensitivity in overweight women”. Diabetes Care 2014, 37(1): 88-95.
  • „Normy żywienia dla populacji Polski”, pod redakcją M. Jarosza, Instytut Żywności i Żywienia 2017.
  • Oates L., Cohen M., Braun L.: „Characteristics and consumption patterns of Australian organic consumers”. J Sci Food Agric 2012, 92(14): 2782-7.
  • Rist L., Mueller A., Barthel C., Snijders B., Jansen M., Simoes-Wust A.P., Huber M., Kummeling I., von Mandach U., Steinhart H., et al.: „Influence of organic diet on the amount of conjugated linoleic acids in breast milk of lactating women in the Netherlands”. Br J Nutr 2007, 97(4): 735-43.
  • Smith-Spangler C., Brandeau M.L., Hunter G.E., Bavinger J.C., Pearson M., Eschbach P.J., Sundaram V., Liu H., Schirmer P., Stave C, et al.: „Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives?: a systematic review”. Ann Intern Med 2012,157(5): 348-66.
  • Soltoft M., Bysted A., Madsen K.H., Mark A.B., Bugel S.G., Nielsen J., Knuthsen P.: „Effects of organic and conventional growth systems on the content of carotenoids in carrot roots, and on intake and plasma status of carotenoids in humans”. J Sci Food Agric 2011, 91(4): 767-75.
  • Thijs C., Muller A., Rist L., Kummeling I., Snijders B.E., Huber M., van Ree R., Simoes-Wust A.P., Dagnelie P.C., van den Brandt P.A.: „Fatty acids in breast milk and development of atopic eczema and allergic sensitisation in infancy”. Allergy 2011, 66(1): 58-67.
  • Torjusen H., Brantsaeter A.L., Haugen M., Alexander J., Bakketeig L.S., Lieblein G., Stigum H., Naes T., Swartz J., Holmboe-Ottesen G., et al.: „Reduced risk of preeclampsia with organic vegetable consumption: results from the prospective Norwegian mother and child cohort study”. BMJ Open 2014, 4(9): 006143.
  • Van de Vijver L.P., van Vliet M.E.: „Health effects of an organic diet–consumer experiences in the Netherlands”. J Sci Food Agric 2012, 92(14): 2923-7.
  • Gronowska-Senger A.: „Żywienie, styl życia a zdrowie Polaków”, Żyw. Człow. Metab., 2007, 34 (1/2): 12-21.
  • Grzybowska-Brzezińska M., Grzywińska-Rąpca M.: „Rynek żywności ekologicznej w aspekcie rozwoju zjawiska świadomej konsumpcji”. „Handel Wewnętrzny” 2018, 2 (373): 168-177.
  • IMAS International 2017: „Żywność ekologiczna w Polsce”.
  • Januszko O., Kałuża J.: „Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń”. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2019, 68, 2 (323): 269-281.
  • Jarosińska D.: „Zdrowie środowiskowe – definicje, zakres, priorytety”. IMPiZŚ, Sosnowiec: 93-97 (online: http://www.ietu.katowice.pl/wpr/Dokumenty/Materialy_szkoleniowe/Szkol2/12-jarosinska.pdf) (dostęp: 15.05.2020 r.).
  • Jastrzębski T., Kowalska A., Szymala I., Żelazko A., Domagalska J.: „Narażenie na kadm w okresie pre- i postnatalnym – jego wpływ na płodność i na zdrowie dzieci”. Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine 2016, 19 (3): 58-64. DOI: 10.19243/2016307.
  • Łukasiewicz-Śmietańska D.: „Czy dieta może modyfikować aktywność genów?”. NCEZ.pl 2018 https://ncez.pl/ciaza-i-macierzynstwo/plodnosc-i-ciaza/czy-dieta-moze-modyfikowac-aktywnosc-genow- (dostęp: 15.05.2020 r.).
  • Kaźmierczak M., Gierszewska M., Mieczkowska E., Gebuza G., Wróbel-Bania A.: „Ocena wiedzy kobiet na temat alkoholowego zespołu płodowego oraz narażenia płodu na ekspozycję alkoholu”. „Przegląd Naukowo-Metodyczny”. EDUKACJA DLA BEZPIECZEŃSTWA. 3/2016 (32): 451-468. http://www.przeglad.wsb.net.pl/uploads/1/0/3/7/10371016/ca%C5%81o%C5%9A%C4%86_zn_32.pdf#page=451.
  • Kiryluk H.: „Proekologiczne zachowania i aktywność społeczności lokalnych na obszarach recepcji turystycznej województwa podlaskiego”. Europa Regionum 2015, 24: 85-96.
  • Kłos L.: „Świadomość ekologiczna Polaków – przegląd badań”. Studia i Prace WNEIZ US 2015, 42/2: 35-44.
  • Mecacci F., Biagioni S., Ottanelli S., Mello G.: „Nutrition in pregnancy and lactation: how a healthy infant is born”. „Journal of Pediatric and Neonatal Individualized Medicine” 2015, 4, 2, e040236, doi:10.7363/040236.
  • Pawlak J., Paszko D., Wróblewska W.: „Perspektywy sprzedaży ekologicznych owoców i warzyw w Lublinie w świetle opinii detalistów”. „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” 2016, 18 (2): 202-206.
  • Szostak-Węgierek D., Cichocka A.: „Żywienie kobiety w ciąży”. PZWL, 2005 Warszawa.